Poortersplein Muurschildering

Het ontwerp voor Poortersplein 23

In juni 2023 vroeg Nijestee mij of ik een muurschildering zou willen maken aan de buitenkant van Poortersplein 23. Nou, dat leek mij hartstikke gaaf. Na een eerste kennismaking met bewoner Eddy Taatgen ging ik met een ontwerp aan de slag. Deze werd enthousiast ontvangen. De eerste fase was gelukt!


En toen volgde fase twee: de muur gebruiksklaar krijgen. Bij een buitenmuur is dat toch weer een ander verhaal dan voor een muur onder dak. Je hebt te maken met weersinvloeden. Maar ook de hoogte van de muur speelt een rol. Met een trappetje of een rolsteiger alleen kom je er niet…


Het uitzoeken van en rekening houden met alle voorwaarden had wat tijd nodig. Wat is beter en handiger voor mij om mee te werken: een enorme steiger of een flexibele hoogwerker? Welke verf kan ik het beste gebruiken om tot een zo langdurig mogelijk mooi resultaat te komen? Wat voor kosten zitten daar aan verbonden?


Dan zat er ook nog een bouwbedrijf tussen die de muur aan het opknappen was. Nieuwe voegen, klimopresten verwijderen, impregneren... Impregneren? Maar wacht even, dan wordt naast regenwater ook mijn verf afgestoten! In september werd gelukkig duidelijk dat er niet zou worden geïmpregneerd. Oefff!


Inmiddels zijn alle randvoorwaarden duidelijk geworden en is het wachten op een aaneengesloten periode met mooi weer. De muur moet goed droog zijn in verband met de hechting van de verf. Ook in verband met mijn eigen planning is mijn verwachting dat ik in het voorjaar van 2024 van start zal kunnen gaan.



Toelichting op het ontwerp:

Gedurende 2,5 eeuw stond er aan het Damsterdiep, pal naast de Steentilpoort, een poortwachtershuisje. Wilde je de stad in via weg of water, dan kon je tol betalen. Het Poortershuisje heeft WOII helaas niet goed overleefd, en werd uiteindelijk gesloopt. De Steentilpoort staat tegenwoordig in de tuin van het Rijksmuseum in Amsterdam. Aangezien het Poortersplein vernoemd is naar het Poortershuisje kan deze natuurlijk niet in de muurschildering ontbreken!

Meer hierover lezen? Dat kan HIER.

Poortershuisje Groningen

Het Poortershuisje

En dan is er de Tuin van Hommes, gelegen tussen de Nieuweweg en het Poortersplein. De tuin is rond 1850 ontworpen door tuinarchitect Lambertus Vlaskamp, de vader van Gerrit Vlaskamp die onder andere Park Groenestein in Helpman heeft ontworpen. Van de tuin van Hommes is helaas nog maar een klein stukje bewaard gebleven.

Meer hierover lezen? Dat kan HIER en HIER.

Tuin van Hommes, Lambertus Vlaskamp, Gerrit Vlaskamp, Nieuweweg Groningen